Draftfcb

Ge spelmissbrukaren ditt stöd

Ge spelmissbrukaren ditt stöd

Ge spelmissbrukaren ditt stöd

Under återhämtningsprocessen bör du på olika sätt ge den spelmissbrukare du har i din närhet ditt stöd. Här får du råd kring hur du kan hjälpa spelmissbrukaren att komma på fötter igen.

Håll personen sysselsatt

Vissa missbrukare får återfall för att de helt enkelt är uttråkade eller har för mycket fritid som de inte vet vad de ska göra med. För att komma tillrätta med detta kan du hjälpa personen att lära sig hur han/hon kan hålla sig sysselsatt. Du kan med fördel umgås med personen och hitta på olika saker såsom att gå på bio, äta ute eller träna tillsammans. Uppmuntra personen att skapa ett schema och fylla detta med aktiviteter så han/hon inte frestas att spela.

Uppmuntra personen att skaffa en hobby

Något som kan hjälpa personen att fylla sin fritid med någonting meningsfullt som flyttar fokus bort från spelandet, är att hitta olika hobbyer som kan ersätta spelandet. Detta gör också att personen får mindre dödtid. Om personen var intresserad i några särskilda aktiviteter innan han/hon började spela kan dessa vara utmärkta hobbyer. Det går dock lika bra att hitta nya aktiviteter såsom att träna styrketräning på ett gym eller att lära sig måla.

Hjälp personen att få ordning på sin ekonomi

Ett spelmissbruk kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser såsom skuldsättning. Det kan vara svårt för personen att veta hur han/hon ska ta sig ur den ekonomiska knipan, men du kanske kan hjälpa till att reda ut denna härva. du kan till exempel hjälpa personen att överlämna kontrollen över sina kreditkort och bankkort till någon personen litar på. Föreslå gärna för personen att han/hon ska träffa en ekonomisk rådgivare. Om det inte är aktuellt kan du själv sitta ner tillsammans med honom/henne och försöka komma fram till en åtgärdsplan för att betala tillbaka skulderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *